Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Ινδιάνοι - 1


Ινδιάνοι ονομάζονται οι κάτοικοι της Βόρειας και Νότιας Αμερικής πριν την ανακάλυψη της ηπείρου τον 15ο αιώνα από τους Ευρωπαίους.
Μέχρι και σήμερα κάποιες φυλές ονομάζονται έτσι, οι οποίες έχουν ρίζες από τους αυτούς τους παλιούς λαούς. Το όνομα ''Ινδιάνοι'' προέρχεται από τον Κολόμβο ο οποίος νόμιζε σε ένα ταξίδι του ότι βρισκόταν στην Ινδία ενώ ήταν στην Αμερική. O όρος Ιndians ("Iνδιάνοι") δεν χρησιμοποιείται πλέον στην Αμερική, γιατί σημαίνει Ινδοί. Οι γνωστοί από τα καουμπόυκα έργα Ινδιάνοι των ΗΠΑ (Πχ Navajo - Ναβάχο, Sioux - Σιού, κλπ) και του Καναδά (Mοϊκανοί, Μοχώκ) αποκαλούνται Native Americans (=αυτόχθονες Αμερικανοί) ενώ οι αυτόχθονες της Νοτίου Αμερικής αποκαλούνται με τα επιμέρους ονόματά τους Πχ Inkas (Ίνκας), Aztecks (Αζτέκοι), κλπ.

Ο πληθυσμός τους εκείνη την εποχή υπολογίζεται ότι ήταν γύρω στα 12 εκατομμύρια, χωρισμένος σε περισσότερες από 300 φυλές εκ των οποίων κάποιες διατηρούσαν σχέσεις μεταξύ τους, αλλά δεν είχαν ενιαία θρησκεία ούτε κάποια συγκροτημένη πολιτική εξουσία.

Οι ινδιάνικες φυλές ήταν κατά βάση κυνηγητικές κοινωνίες για τις οποίες ο χώρος και η ελεύθερη έκταση ήταν θέμα ζωής και θανάτου.

Οι περισσότεροι ιθαγενείς της Αμερικής προέρχονται απο την Σιβηρία από όπου και μετανάστευσαν πριν απο 9.000 με 15.000 χρόνια.

Από τον 15ο με 19ο αιώνα οι Ινδιάνοι όλο και λιγόστευαν από διάφορες επικίνδυνες ασθένειες που έφεραν μαζί τους οι λευκοί άποικοι, όπως ιλαρά και ανεμοβλογιά,από πολεμικές επιθέσεις αλλά και από την υποδούλωσή τους από τους Ευρωπαίους.

Ένας θρύλος των ιδιάνων λέει ότι, όταν οι λευκοί άνθρωποι θα έχουν μολύνει τα ποτάμια και θα έχουν καταστρέψει τα δάση και όταν θα έχουν σχεδόν τελειώσει με τη ζωή πάνω στη γη, την τελευταία στιγμή θα εμφανιστεί μια φυλή ανθρώπων, οι λεγόμενοι Πολεμιστές του Ουράνιου Τόξου, που θα σώσουν τον κόσμο από την καταστροφή.

(Από την Ελευθερία)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου