Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Μικρασιατική καταστροφή - 4


Μετά την καταστροφή του μετώπου, την ευθύνη του οποίου έφερε ο Διοικητής του πρώτου Σώματος Στρατού Νικόλαος Τρικούπης και την άτακτη υποχώρηση και αναδίπλωση του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος από το Αφιόν Καραχισάρ, στα μέσα Αυγούστου του 1922, άρχισε και η απομάκρυνση ενός μεγάλου μέρους του χριστιανικού πληθυσμού Ελλήνων και Αρμενίων προς τη Μικρασιατική ακτή που κατά τους υπολογισμούς έφτανε τις 250.000.
Επίσης στη Σμύρνη είχαν βρει καταφύγιο και πολλοί Αρμένιοι που συνωστίζονταν στα διάφορα ιδρύματα και σπίτια της Αρμενικής Κοινότητας.



Η αδιάκοπη όμως συνάντηση των τρένων που μετέφεραν στρατιωτικά υπολείμματα και πρόσφυγες (υπολογίστηκε ότι έφταναν με ρυθμό 30.000 ατόμων την ημέρα στη Σμύρνη), καθώς και οι έντονες φήμες της γενικής κατάρρευσης του μετώπου μεγάλωναν την ένταση και την ανησυχία του πληθυσμού, ενώ η προετοιμασία της ελληνικής διοίκησης για αναχώρηση δεν άφηναν πλέον τις παραμικρές αμφιβολίες για τη μετέπειτα εξέλιξη. Έναντι της φοβισμένης εκείνης κατάστασης που εξελισσόταν, χαρακτηριστική υπήρξε η απάντηση του Έλληνα Υπάτου Αρμοστή Αριστείδη Στεργιάδη στον Γεώργιο Παπανδρέου, όταν ο δεύτερος του συνέστησε να ενημερώσει άμεσα τον ελληνογενή πληθυσμό για να φύγει, φέρεται να του δήλωσε: Καλύτερα να μείνουν εδώ, να τους σφάξει ο Κεμάλ, γιατί αν πάνε στην Αθήνα θα ανατρέψουν τα πάντα.



Στις 24 Αυγούστου / 6 Σεπτεμβρίου φεύγει και το τελευταίο ελληνικό στρατιωτικό τμήμα. Την επομένη, οι χιλιάδες των προσφύγων Έλληνες και Αρμένιοι που γέμιζαν όλο το μήκος της περίφημης προκυμαίας της Σμύρνης μάταια περίμεναν πλέον τα επιταγμένα ελληνικά πλοία για τη μεταφορά τους στα γειτονικά ελληνικά νησιά. Ο ελληνικός στόλος μετά όμως από έντονη παρέμβαση του Αμερικανού Προξένου Γ. Χόρτον, έστειλε δύο αμερικανικά αντιτορπιλικά για την εξυπηρέτηση των προσφύγων. Την επομένη, 26 Αυγούστου / 8 Σεπτεμβρίου 1922, αναχωρούν οι ελληνικές Αρχές Σμύρνης. O μέχρι τότε Έλληνας Ύπατος Αρμοστής της Σμύρνης Αρ. Στεργιάδης επιβιβάστηκε σε αγγλικό πολεμικό πλοίο που του διατέθηκε με προορισμό την Κωνσταντινούπολη.

Η αντίστροφη μέτρηση για την πόλη της Σμύρνης είχε πλέον φθάσει.



 
(Από τον Παντελή)

Πληροφορίες από την wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου